Завеждащ отделението от осем години е д-р Гергана Стойкова. Като рехабилитатор, тя работи от 18 години и изпитва удовлетворение, че голяма част от пациентите си тръгват с облекчение на болката.

В ОФРМ са обособени следните сектори: Електролечение, Рехабилитационен и учебен сектор, Инхалационна терапия , Водолечение, Кинезитерапия, Функционален, Топлолечение.
Всички те са оборудвани с модерна апаратура. В отделението се работи по 5 рехабилитационни пътеки за лечение на пациенти със заболявания на сърдечно- съдовата система, ИБС, прекарали ОМИ и сърдечни операции, след мозъчен инсулт и други нарушения на централен двигателен неврон, заболявания на ПНС, болести на ОДА.
Притежаваме апаратура почти изцяло обновена през последните две години. В залата за Електротерапия се правят процедури за облекчаване на дискови и възпалителни болки от периферни и централни нерви. По два начина се действа при електротерапията“, обяснява д-р Стойкова.
Пациентите попадат в отделението, по препоръка на специалисти, от болничните отделения или от общопрактикуващия лекар. Пациентите се насочват в два потока. Преди обед от болничните отделения, а следобед с направление от личен лекар или външен специалист.
Д-р Гергана Стойкова е единственият лекар специалист в отделението. Екипът е сравнително млад и много внимателен с пациентите. Двама специализанти и рехабилитатори обслужват хората, като на ден се наблюдават по стотина посещения. Продължителността на лечението се определя от ЗОК. Клиничните пътеки позволяват по 15-20 процедури в курса на лечение.
Един от новите апарати, това е комбиниран апарат за електротерапия с три вида ток се работи в кабините. 20 различни форми на електротерапия практикуват рехабилитаторите. Комфорта на пациентите е много добър, казва д-р Стойкова.
Един от най-старите апарати с който разполагат е сред „ветераните“ много малко налични в страната. Това е апарат за светлотерапия. Технически добре поддържан е апаратът и води до голямо подобрение при заздравяване на рани и обезболяващ ефект. Много полезен е за родилки и жени които кърмят. “Макар и стар, този апарат е много ценен“, посочва специалистът.
Апаратът за Лазертерапия е от три-четири години, той е сред най-новите в нашия град, обяснява д-р Стойкова. Има много процедури с козметичен ефект, който е и лечебен.
Като перла в короната на отделението, д-р Стойкова определя апаратът за текартерапия, най-нов в ОФРМ във физиокосметологията. С него се отстраняват козметични дефекти, ползва се най-вече от млади жени. Лечение на бръчки, стрии и патология в областта на лицето със задържане на топлина се прилага. Апаратът е притежание на отделението от около месец. Пациентите се чувстват много добре и с 8 процедури има видим резултат за бръчки и други козметични ефекти..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.