Детето постъпва в болницата на 14 ноември, като състоянието му е изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят.

При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт. След множество молби за професионална помощ, отправени към Детската клиника във Варна, малкият пациент е консултиран от консултанта по педиатрия за Североизточна България проф. Близнакова, както и от невролога д-р Чуперкова.
При консултацията на проф. Близнакова, която става на втория ден от приемането на детето в здравното заведение, неговото състояние е сравнително добро. Само след три дни обаче детето изпада в кома, храни се чрез сонда и венозни вливания и в продължение на около една седмица единствените му жизнени функции са дишане и сърдечен ритъм.

Началникът на Отделението по педиатрия в „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Йовчо Йовев заяви, че в цялата си практика никога не се е сблъсквал с подобен тежък инсулт при дете. Според него, ако това се случи на възрастен човек, изходът би бил летален. Този случай поставя пред истинско предизвикателство всички лекари от Отделението по педиатрия, тъй като никой от тях не е лекувал инсулт при дете.

Д-р Йовев изказа огромните си благодарности на целия екип от лекари (д-р Янакиева, д-р Цацова, д-р Радева, д-р Желязкова, д-р Колева, д-р Николова и д-р Ахмедов) и медицински специалисти в отделението по педиатрия в „МБАЛ-Добрич“ АД, които вече повече от един месец се грижат за малкия си пациент.

Щастливи сме, че успяхме да спасим това дете и когато други го бяха отписали, ние успяхме да се преборим. Христо е нашият коледен подарък и е венецът на труда на цялото Отделение по педиатрия за тази година“, споделя с вълнение педиатърът д-р Кристина Желязкова.
Детето има придружаващи хронични здравословни проблеми, но до този момент екипът не се е сблъсквал дори и при подобни деца с такъв масивен инсулт. „Всички колеги бяхме изключително отдадени в работата си и с много плам и жар искахме да помогнем на това дете, то докосна сърцата на всичките ми колеги“, допълва д-р Желязкова. Христо е малкото голямо коледно чудо и той вече успешно раздвижва лявата половината от тялото си, използва семпла реч и се храни през устата с помощта на майка си.
Пътят за възстановяването на неврологичните симптоми ще е много дълъг и едва ли те ще са на 100%, опасява се д-р Йовев, но фактът, че детето вече говори и се опитва да движи лявата половина на тялото си, която до скоро е била напълно парализирана, е истинско медицинско чудо. „Надявам се, че детето ще успее да проходи, вероятно ще има само остатъчна пареза на лявата ръка“, допълва д-р Йовев. Рехабилитацията, от която детето се нуждае, ще бъде осигурена от Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Добрич, за да може то да продължава да получава специализирани медицински грижи. Периодично момченцето ще минава и на прегледи в „МБАЛ-Добрич“ АД, за да се следи неговото здравословно състояние.
По Коледа наистина се случват чудеса, както е чудо, че Христо е сред нас!

One Reply to “Лекари от МБАЛ-Добрич спасиха живота на 12-годишно дете”

  1. Бъдете благословени! Добре, че ви има в такива случаи! Весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.