Малко известен е фактът, че първата лапароскопска операция в България е извършена именно в МБАЛ-Добрич през 90-те години на миналия век. Това се случва благодарение на добрите взаимоотношения между добричката болница и тази в швейцарския град Шафхаузен. За съжаление, по ред причини от първа с годините нашата болница остава сред последните в страната, които предлагат този модерен начин на хирургия.

Това, което се опитваме сега да направим, е да догоним тези, които са много преди нас и апаратурата, с която вече разполагаме, ни го позволява“, категоричен е началникът на Отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.
Лапароскопската и хистероскопската хирургия позволява без разрез на корема да се навлезе в матката, за да бъдат отстранени изменения и в същото време органът да бъде съхранен. Този метод е много по-щадящ за пациента, нанася много по-малка травма за пациента и спомага за неговото по-бързо възстановяване.


Статистиката за броя на операциите показва, че, благодарение на новата апаратура, вече е надминат броят на хирургическите ентервенции за цялата минала година, споделя д-р Петев. „Повече от 2/3 от всички операции са чрез ендоскопски метод, без значение дали са лапароскопски или хистероскопски, като стремежът ни е този процент да се увеличава, защото това е по-добре за пациента“, допълва д-р Ивайло Петев.

МБАЛ-Добрич има не само традиции в областта на неинвазивната хирургия, но и разполага с добре обучен екип, който да работи с новата апаратура и да предоставя все по-ефективен и модерен начин на лечение, който да не отстъпва на медицинските услуги в други клиники.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.