Четвъртата вълна от разпространението на COVID-19 в България вече се усеща сериозно и в област Добрич. МБАЛ Добрич разполага с 45 легла в отделението за пациенти с коронавирусна инфекция и 6 в Отделението за интензивни грижи. На този етап увеличаване на броя на леглата не се предвижда, увери директорът на здравното заведение д-р Георги Желязков.

„Не само при нас, но и на национално ниво всеки ден се увеличава броят на случаите, но се надяваме да устоим и на тази вълна“, заяви д-р Желязков. Тревожен е фактът, че средната възраст на приетите за лечение в многопрофилната болница пациенти с COVID-19 е значително по-ниска в сравнение с предходните вълни – около 50 годишна възраст. Около 93% от тях са неваксинирани, като до този момент само един ваксиниран пациент на възраст от над 80 години е приет за лечение в интензивния сектор. Деца с COVID-19 към момента, за щастие, няма настанени за лечение в МБАЛ Добрич.

Продължава проблемът с осигуряването на достатъчно лекари и медицински персонал, допълни д-р Желязков. „Колегите, които работят на първа линия, вече са изключително уморени, както физически, така и психически“, загрижен е д-р Желязков. Директорът на здравното заведение изрази и удовлетворението си от новата система за доставка на кислород, която работи в болницата. По думите му тя дава възможност всяка една кислородна точка от болницата да се обезпечава с постоянно налягане, което е от изключително значение особено предвид ситуацията с пандемията от COVID-19. Освен това в случай на авария тази система дава възможност за доставка на кислород в продължение на 12 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.